Denna blog är inte aktuell!

Denna blog är inte aktualiserad sedan 2014, för information om nya vandringar besök www. Vandra i Spanien .com

FÅGELSKÅDNING OCH VANDRING



Strövtåg med fågelskådning och kultur,  Alicante 26 april – 3 maj (svårighetsgrad 1)

En strövtågsresa som kombinerar fågelskådning med kultur. Under resan kommer vi att besöka 4 lika områden, med helt olika natur och alltså helt olika fåglar. Vi börjar med att bo söder om Alicante, i Santa Pola, en  fiskestad vid Medelhavkusten. Här kommer upplevelsen av hav och åter hav att vara stor. Vi bor på ett hotell precis vid stranden, den som vill ta sig ett morgondopp kan gå direkt från hotellet ut på sandstranden och in i havet. Vi promenerar längs med stränder och sandyner samt  besöker naturskyddsområdet kring saltbassängerna, med sitt rika fågelliv.
Med Santa Pola som utgångspunkt gör vi sedan utflykter till en annan våtmark, El Hondo, med rikt fågelliv. Vi tar en dag och besöker den kända staden Elche, med Europas största palmskog, med tusenåriga bevattningskanaler och palmträdgårdar. Här gör vi också ett trädgårdsbesök till det kända Huerto de la Cura.
Så byter vi plats, åker en timme in i landet, för att kunna se andra typer av fåglar, som trivs på stäppen, bland sädesfälten och i bergen. Vi bor i det charmiga samhället Biar, med sin medeltida borg och vackra gamla stad. Vår spanska ornitolog, Mercedes, (se nedan) visar här sitt lyckade projekt med att återinföra rödfaken, som här har varit utrotad. Vi gör en tur till Ayora, även detta Mercedes arbetsfält, för att besöka resterna från den iberiska tiden samt se andra fågelarter.
Vi tittar på fåglar.Men det är också en kulturresa. Vi tittar på saltindustrin i Santa Pola, på palmskogen i Elche och på de iberiska restarna i Ayora.
Vi kommer också i kontakt med den lokala gastronomin.  Vi havet är det naturligtvis fisk som gäller och bara en timme bort inåt landet är det helt andra rätter som står på menyn.


Preliminärt dagsprogram

26 april lördag
Ankomst. Busstransfer till Santa Pola, incheckning på hotellet och välkomstlunch. På eftermiddagen gör vi en promenad längs med strandpromenaden.

27 april söndag
Vi går upp tidigt och efter frukost på hotellet tar vi oss med buss till Naturskyddsområdet  ”Salinas de Santa Pola”. I de här trakterna fanns en gång i tiden en ofantligt stor våtmark. På 1700-talet minskades våtmarken pga behovet av mer odlingsmark. Det nuvarande naturskyddsområdet är ca 2500 hektar stort, består av stränder och sanddynor, samt saltbassängerna till den aktiva saltindustrin. Vegetationen består av växter som tål den höga salthalten i jorden. Här finns olika arter av vadarfåglar som hittar sin föda i saltvattnet. Fåglar som häckar här är skärfläcka, svartbent strandpipare, småtärna och fisktärna. Det finns också gravand, långnäbbad mås och rödvingad vadarsvala. Andra fåglar, lockade av ett område som ger vatten och mat när som helst på året, är flamingon och många änder och vadare. Andra fåglar som också hör till våtmarkens ekosystem är brun kärrhök , ängshök, skäggmes och rörsångare. Genom de rosafärgade flamingon, det vita saltet och det blå Medelhavet får parken sin skönhet. Förutom att titta på fåglar vandrar vi bland saltbassängerna, vid sandynerna och på stranden, innan det är dags att ta oss tillbaka Santa Pola.

28 april måndag
Idag är det dags att besöka ett annat naturskyddsområde ”El Hondo”. Detta område består av flera dammar, de två största är på 450 och 650 hektar. Parken är känd för sitt fågelliv. Av de många arterna kan nämnas marmorand (häckande beroende på år) och kopparand med två av världens största befolkningar. Det finns gott om hägrar i häckningssäsongen, t.ex. purpurhäger, natthäger och rallhäger. Andra arter är skärfläcka, styltlöpare, vadarsvala, sothöna, kamsothöna, pungmes och kaveldunsångare. Av rovfåglar finns det fiskgjuse, brun kärrhök och större skrikörn (sällsynt).

29 april tisdag
Idag tar vi buss till staden Elche, känd för sin ”Palmeral”, som är Europas största palmskog, eller palmoas. Även om ursprunget är från förhistorisk tid, så var det under den arabiska tiden som den nådde sin störta prakt, när muslimerna erövrade den Iberska halvön förde de med sig denna typ av dadelpalm. Det finns idag i Elche över 200 000 palmer och palmoasen tillhör UNESCOs världsarv. Vi blir guidade genom palmträdgårdarna och dess unika bevattningsystem som är ärvt från Al-Andalus. Förutom dadlarna så är även palmblanden en industri i Elche. Vissa palmblad täcks över så de inte kan få ljus och blir därför vita. Till palmsöndagen görs det konstverk av dessa vita palmblad för att användas i palmsöndagsproccesionen. Sedan är 2005 är dock Spaniens palmer hotade av en skalbagge, vars larver livnär sig på trädes stam.Vi besöker också Huerto de la Cura, en konstnärligt anlagd trädgård samt äter lunch på en restaruang i Elche, innan vi far tillbaka till Santa Pola.

30 april onsdag
Nu packar vi våra resväskor och far med buss bort från havet och inåt landet, till Biar, vår nya utgångspunkt. Biar är ett litet samhälle som ligger på 650 m. över havet, har 3000 innevånare och är känt för sin keramik, med anor från 1400-talet. Vi besöker den gamla borgen som ursprungligen är från den muslimska tiden och nyligen blivit restaurerad, och vi ger oss ut på vandring i tallskogen, där det också finns gott om aromatiska växter.
1 maj torsdag
Idag vandrar vi vid sädesfälten och Mercedes berättar om sitt projekt att i Villena återinföra rödfalken. 1997 startade hon projektet pga av att arten var utrotad i området. Den första ”hacking” gjordes, och nu 17 år senare kan hon stolt berätta att arten har nått upp till mer än 100 häckande par. Vi kan se dem på tegelpannorna på de gamla taken till gårdarna ute på landet.
Fåglar som tjockfot, kalanderlärka och andra arter hemmahörande i stäpplandskap finns i området. Dessutom gott om kaniner och även härfåglar.

2 maj fredag
Nu ger vi oss av till Ayora, en kommun i Valenciaprovinsen, som ligger på 552 m.över havet. Förutom spannmål odlas här mandel och oliv, samt biodling. Här ser vi en iberisk bosättningsplats från flera århundranden f. Kr. Här finns även romeska, islamska och medeltida rester. Här kan vi bl.a. se ett stycke fantastiskt förromerskt ingenjörsverk, en väg med 30% lutning.
I klipporna häckar alpkråkor, blåtrastar, alpseglare, kungsörnar, berguvar, pilgrimsfalkar, klippsvalor och den svarta stenskvättan. Och i sädesfälten i dalen finns rödfalk, småtrapp, stortrapp, Medelhavsstenskvätta, korttålärka och andra stäppfåglar typiska för området.

3 maj lördag
Hemresa.

Eftersom jag själv inte kan något om fåglar så samarbetar jag denna vecka med en ornitolog:
Mercedes Alberdi, ornitolog från Baskien, som skämtsamt säger att hon blev ornitolog för att rädda fåglarna eftersom hennes pappa ägnar sig åt fågeljakt. Alla möjliga små kryp till större djur har alltid intresserat henne och hon har i 17 år arbetat i Alicante provins med att återinföra den utrotade rödfalken, med mycket lyckat resultat.

Datum 2014: 26 april – 3 maj 2014
Favoritresor