Denna blog är inte aktuell!

Denna blog är inte aktualiserad sedan 2014, för information om nya vandringar besök www. Vandra i Spanien .com

PILGRIMSVANDRING TILL SANTIAGO DE COMPOSTELA

I norra Spanien går den kända pilgrimsleden mot Santiago de Compostela. Den spanska sträckan är nästan 80 mil. 2009 kommer jag att leda två olika sorts vandringar på den första sträckan av den spanska delen.

En vandring kommer att vara mer en vandring längs med pilgrimsleden än en pilgrimsvandring, då vi bor bekvämt på hotell och får vårt bagage kört med bil. Lämplig för dig som inte orkar bära så mycket och inte vill ge dig in på att dela nattens timmar med många andra. Vi går drygt 2 mil om dagen.
På den andra resan går vi samma sträcka, men vi bor på de speciella pilgrimshärbergen, vi bär allt vårt bagage (som inte behöver väga mer än 6-8 kg!) och utsätter oss för lite mer strapatser. Vi delar livet med pilgrimmer från många andra länder. Även här går vi ca 2 mil om dagen.



Vi börjar vid klostret Roncesvalles i Pyrenéerna, går genom Navarra provins, genom bokskogar och kohagar, sädesfält och böljande kullar med vindkraftverk. Vi går genom medeltida städer och byar, med välskötta vackra stenhus. Vi besöker Pamplona, en stad med gamla anor, numera mest känd för sin tjurrusning på San Fermin-festen. Den gemensamma resan avslutas detta år i Logroño, huvudstad i La Rioja. Här provar vi på vin, naturligtvis, och den lokala maten. I La Rioja äter man allt som växer och allt som rör på sig, sägs det. Fåglar, sniglar, fisk, gris, grönsaker, bönor m.m. Här provar vi på tapas av olika sorter.

Den som så vill kan sedan fortsätta vandringen på egen hand, eller fortsätta nästa etapp nästkommande år.

Pilgrimsleden fortsätter genom La Rioja och sedan Burgos provins, en provins med mycket historia. Här finns det mest medeltida kyrkor och kyrkokonst i hela Spanien. Dessutom har man hittat människor som bebodde dessa trakter för nästan en miljon år sedan! Här går vi in på högplatån, mesetan, detta landskap med sädesfält och åter sädesfält. Burgos odlar mest säd i hela Spanien, och det kan man förstå när man vandrar här. Otroliga soluppgångar och solnedgångar över sädesfälten. Det monotona landskapet inbjuder en till att gå inåt, som ger en tid att gå i egna tankar. Så fortsätter vi genom Palencia och in i Leon. Här har husen traditionellt alltid byggts utav lera, helt annorlunda än de stora stenhus vi möttes utav i början av vår pilgrimsresa. I staden Leon stannar vi upp lite, ser katedralen som är ett gotiskt mästerverk, strostar i gamla stan och unnar oss lite ledig tid.


Vi går över Leons berg och in i Galicien, genom trollskogar, över bäckar och berg fram till vårt mål, katedralen i Santiago de Compostela, där vi deltar på pilgrimsmässan. Vi har nått målet och får ”Compostelan”, beviset på att vi kommit fram. Fast då har vi insett att egentligen är det Vägen som är målet, själva vandringen och det vi var dag har lärt oss om oss själva. Så vi tar oss till Finisterre, jordens ände, där vi som den gamla traditionen säger bränner det gamla (representerat av de kläder vi gått i) och ikläder oss en skrud av den nya människa vi nu blivit.
Detta är inte en vanlig turistresa, inte heller en vanlig vandringsresa. Det är att gå tillbaka i historien, att trampa på samma stigar och över samma broar som miljoner pilgrimer från många olika länder gjort under mer än tusen år. Naturligtvis är det fullt av naturupplevelser, av soluppgångar, av dofter ,av fågelkvitter, men också av kapell och katedraler, broar och kloster. Det är en resa för dig som vill ha tid att reflektera över ditt liv, tid att gå i egna tankar. Men också tid att möta de andra i gruppen, samt pilgrimer från nästan alla världsdelar. Det uppstår en speciell gemenskap i gruppen, där det blir lätt att samtala om det väsentliga i livet.

Ingen resa planerad 2014. Jag kan rekommendera dig att gå ensam, upplevelsen blir starkare då. Det finns hela tiden andra pilgrimmer för att få råd och sällskap. "Buen Camino"