Denna blog är inte aktuell!

Denna blog är inte aktualiserad sedan 2014, för information om nya vandringar besök www. Vandra i Spanien .com

MANDELBLOMSVANDRING

31 jan-7 febr STRÖVTÅG I ALTEA (svårighetsgrad 1)
7-14 febr VANDRING I BENIMAURELL (svårighetsgrad 2-3)
14-21 febr VANDRING I ALTEA (svårighetsgrad 2)

Mandelträden tappar sina löv på vintern och står där helt kala. Men plötsligt en dag i januari-februari slår blommorna ut direkt på bar kvist. Bergens tusentals mandelträd blommar och fyller dalen med vitt och rosa, i vacker kontrast till de evigt gröna olivträden. De doftar som av honung och binas surrande hörs i träden.

(Foto Ulf Widemo)


Mandelblom i Altea
På två av dessa resor bor vi i Altea, en vacker småstad vid Medelhavskusten. Vårt hotell ligger precis vid havet, och en våra vandringar går längs kusten. Andra dagar vandrar vi genom apelsin- och citronlundar. Vi ser också johannesbrödsträd, pinjetall, dadelpalmer, fikonträd och många andra träd och blommor. Det är vinter, men här blommar det som om det skulle vara vår! Och naturligtvis ser vi överallt mandelträd i blom.

Några dagar åker vi upp i bergen, besöker bl a den lilla byn Guadalest, som är en av Spaniens mest besökta turistplatser. Byn har 200 innevånare, men varje dag besöks den av tusentals människor pga. det vackra läget och den 1000 åriga moriska borgen. Namnen på byarna i området vittnar om sitt moriska förflutna. Här anlade morerna terrasser och bevattningssystem, som än i dag är i bruk. Vi provar på lokala produkter, som fikonkaka, misplar och turrón, mandelgodiset från trakten som säljs över hela landet. Sen går vi vidare, bort från folkvimlet. Vi vandrar på stigar där det doftar av timjan och rosmarin.

En dag är ledig, med möjlighet att strosa i stan, shoppa, fika eller gå en egen utflykt. Kanske vill du gå till hamnen och se på när fiskebåtarna kommer in och se den dagliga fiskeauktionen.


Mandelblom i Benimaurell

Vandringarna går i berg och dal, 8-15km, så du bör vara van vandrare då underlag och terräng varierar. Utsikterna är hisnande, omringade av berg i alla riktningar. Vi vandrar genom småbyar i en jordbruksbygd där i februari mandelträden brukar blomma och olivträden nyligen blivit skördade. Vi möter de äldre männen som arbetar på sina marker, sköter om träden och skördar bondbönorna. Vi ser de gamla vackra "tvättstugorna" där för inte länge sedan kvinnorna möttes. Vi njuter av friheten att dricka det friska bergsvattnet direkt ur dess otaliga källor och passar även på att fylla upp våra vattenflaskor.
Mandelträden är alldeles kala när så plötsligt de börjar blomma med vita eller rosa blommor, och mängder med bin surrar runt bland blommorna. Här i bergen är det hundratals eller tusentals mandelträd som kommer i blom samtidigt och sprider en doft av honung. Mandel har odlats här långt tillbaka i tiden och används ofta i matlagningen och efterrätter.

En dag tar vi ledigt från vandrandet i bergen och besöker staden Denia nere vid havet. Vi promenerar längs med havet och var och en kan på egen hand strosa i staden, eller vila på sandstranden.

Vi bor på fyrstjärniga hotellet Alahur, som ligger högst uppe på ett berg med utsikt över hela dalen. Vi kan beskåda färgspelet i soluppgången direkt från hotellet. Läget är lugnt och vi kan sova gott utan störande ljud efter dagens strapats.

För de som vill finns det möjlighet att utan extra kostnad även delta i "Medvetenhet genom rörelseövningar" (Feldenkraismetoden), samt stavgångskurs.

Det är sinnenas resa. Även smakens. På våra vandringar har vi med oss en liten ryggsäck med picknicken som vi avnjuter på någon lämplig plats. Här dukas det upp getost, oliver, torkade tomater, kvittenmarmelad, färska grönsaker, apelsiner, skinka och mandel så klart.



Datum 2014: 
31 jan-7 febr STRÖVTÅG I ALTEA
7-14 febr VANDRING I BENIMAURELL
14-21 febr VANDRING I ALTEA