Denna blog är inte aktuell!

Denna blog är inte aktualiserad sedan 2014, för information om nya vandringar besök www. Vandra i Spanien .com

BUDAPEST



STRÖVTÅG I BUDAPEST MED OMNEJD
15-22 augusti (svårighetsgrad 1)


En kombinerad vandrings- och stadsresa. För dig som gärna vill se Budapest, ansedd som en av Europas vackraste huvudstäder. Men som också lätt längtar ut ur stadens brus till lugnet i naturen. För dig som gillar bekväma skor, vare sig det gäller att gå på asfalt eller på skogsstigar. På den här resan får du vandra i Budapest, besöka de välkända turistmålen och beblanda dig med andra turister, men också veta mer om det folkliga Ungern, samt röra dig bland ungrarna själva på gator och torg, spårvagnar och tåg och veta mer om hur de lever idag.

Vi strosar vid Donau, vars både Buda och Pest sidans flodbäddar är en del av UNESCOSs Världsarv, och passerar det ståtliga Parlamentet. Vi promenerar på Gellértberget varifrån du har en av de vackraste utsikterna över hela staden. Därifrån går vi till det kända slottsområdet med många museum och en vacker gammal stad, med nyrenoverade Matias kyrkan som har sitt ursprung från medeltiden.  Vi strosar i stadsparken och går till Hjältarnas torg, där vi kan få en överblick över Ungerns historia och fortsätter på stadens huvudstråk  Andrássyavenyn som, samt Hjältarnas torg, också tillhör Världsarvet. Vi får berättats om den judiska historien och passerar flera synagogor, en som är en av de största i världen. Vi badar på det välkända Széchenyibadet, stadens största termalbad, med både inomhus och utomhusbassänger. Vi går upp i basilikans torn för att se på utsikten över staden samt en kväll ser vi på ungersk folkdans. Budapest är också känt för sina konditorier och sina bakverk, t.ex. strudel med vallmofrön, så fika ska vi!

Tid finns att på egen hand upptäcka Budapest, gå på någon av de otroligt många muséerna, strosa i gränderna, promenera över broarna och på Margaretaön, och ett långt etcetera.
  
Den 20 augusti är det nationaldag i Ungern. Det firas med ett stort fyrverkeri vid Dounau. Många tusentals ungrare tar sig till Donaus stränder och broar för att titta på årets fyrverkeri och vi gör samma sak.

Tre dagar tar vi oss också utanför staden. Vi åker till Vác, vår ungerska guide Istváns hemstad, en vacker barockstad, utan turister, som kallas pärlan vid Donaus krök. Vi vandrar i jordbrukslandskapet bland de skördade sädesfälten i närheten. En annan dag tar oss till Szentendre, den charmiga konstnärsstaden, där vi strosar i gränderna och även går på vinprovsmakning. Vi besöker Skansen, ja så heter det fatiskt här också,  som visar oss mer om livet ute på landet förr i tiden, i jordbruk och hantverk, byggnadskonst och traditioner. Sista dagen åker vi till Nationalparken Börzsöny och promenerar i bokskogen, tar färjan över till Visegrád och den gamla 1200-tals borgen, med en fin utsikt över Donau. Och naturligtvis åker vi båt på Donau!

Vårt hotell är trestjärniga Hotel Medosz, som ligger centralt på Pestsidan, inte långt från operan och musikakademin, med teatrar och museum i trakten, samt gott om restauranger och kaféer nära.
Guider på resan är Bippan Norberg, vår vandringsguide i Spanien, som har en över 30 årig lång historia med Ungern, hennes svensk-ungerska dotter Tolmi Szil, bosatt i Budapest sedan 14 år tillbaka samt dennes ungerska pojkvän och kollega István Mizser, bägge utbildade guider.

Datum 2014: 15-22 augusti
Favoritresor
Svårighetsgrad 1